Acneea Rozacee

26-02-2020
Acneea Rozacee


Este o afectiune dermatologica frecventa, cronica, care afecteaza partea centrala a fetei, caracterizata prin roseata, vase dilatate, uscaciune cutanata si o eruptie papulo-pustulara inflamatorie asemanatoare acneei. Cauza este multifactoriala (predispozitie genetica, dezechilibre inflamatorii si vasculare locale, consum de alcool, expunere cronica la UV) si nu exista un tratament de vindecare ci doar de a controla simptomele.

Are 4 forme clinice:

Tipul 1 (eritemato-telangiectazic)

Este caracterizat de episoade de inrosire puternica la nivelul obrajilor si nasului, insotite de senzatia de arsura sau usturime. Intre episoade pielea este rosie, uscata, cu scuame, vase vizibile, dilate (telangiectazii). Factorii care declaseaza episoadele de flushing sunt stresul emotional, bauturi fierbinti, alcool, mancarea picante, efortul fizic, extremele de temperature, dusuri si bai fierbinti.

Tipul 2 (papulo-pustulara)

Portiunea centrala a fetei prezinta roseata puternica, cu papulo-pustule, vase dilatate.

Tipul 3 (fimatoasa)

Pielea regiunilor afectate (obraji, nas, frunte) este ingrosata, cu suprafata nodulara neregulata.

Tipul 4 (rosacea oculara)

Apare roseata si dilatarea vaselor la nivelul pleoapelor si conjuctivei.

Cum se trateaza rozaceea?

Evitarea factorilor agravanti:

  • Factori iritativi locali (alcool, mentol, exfolianti, cremele grase)
  • Expunerea la UV
  • Consum de alcool
  • Corticosteroizi topici
  • Dusuri/bai fierbinti
  • Mancare picanta, fierbinte

Tratamentul medical

Dermatologii indica de obicei scheme de terapie care combina tratamente sistemice si tratamente locale. Tratamentele se recomanda de obicei pentru perioade lungi de timp si au rolul de a ameliora simptomatologia si de a nu permite agravarea afectiunii.

Tratamentele cu laser

Ce este laserul vascular pentru rozacee?

Tratamentele cu laser sunt necesare in tratarea rozaceei pentru ca tratamentele medicale aduc imbunatatiri partiale si doar pe parcursul tratamentului. Laserele vasculare sunt folosite atat pentru tratamentul eritemului, leziunilor papulo-pustuloase cat si pentru tratamentul telangiectaziilor (vasele dilatate).

Cum functioneaza laserul vascular?

Laserele vasculare emit energie cu lungimi de unda care vor fi absorbite selectiv de oxihemoglobina, pigment rosu din vasele de sange, absorbtie care este urmata de reducerea numarului si diametrului vaselor tratate, fara a cauza injuria tesuturilor din jur.

Laserele folosite sunt de mai multe tipuri- cel mai apreciat este cel de tip laser C02, pentru ca poate trata atat vasele mici, superficiale care creaza eritemul, dar si vasele mari, vizibile de tip telangiectazii, imbunatateste textura pielii prin reducerea inflamatiei, ingrosarii pielii. Laserul CO2 se poate folosi si in tratamentul rinofimei nazale, in stadia incipiente prin tratarea inflamatiei cronice iar in stadii mai avansate se poate folosi pentru remodelarea nasului.

Cum se procedeaza?

In general sunt necesare 2-4 sedinte la interval intre 4-6 saptamani in functie de severitatea simptomelor clinice. Sedinta dureaza 20-40 minute in functie de aria tratata si in timpul procedurii pacientul poate avea o senzatie de discomfort usoara de tip intepaturi/arsuri.

Ce rezultate obtinem?

Tratamentele laser sunt cele mai eficiente tratamente pentru acneea rozacee. De obicei rezultatele apar dupa 2-3 saptamani, si se repeat tratamentul pana obtinem rezultate satisfacatoare cosmetic. Rezultatele nu sunt definitive dar se mentin o perioada lunga de timp 3-5 ani. In momentul reaparitiei simptomatologiei se repeta procedura.

Cum arata pielea dupa tratament?

Perioada de recuperare dureaza de obicei  12-24 ore, pielea poate fi inrosita, umflata, sensibila, si la unii pacienti poate sa apara o descuamare usoara  pentru cateva zile.

Cum ingrijim pielea dupa tratament?

Nu se recomanda expunerea la soare, alte tratamente dermato-cosmetice, masaj, sauna in urmatoarele 7 zile. Medicul care efectueaza procedura recomanda de obicei anumite produse de ingrijire.