Majoritatea oamenilor cred că cearcănele sunt cauzate de oboseală și lipsa de somn. Deși aceasta poate fi o cauză, există și alte motive pentru apariția cearcănelor, cum ar fi alergiile, moștenirea genetică sau procesul natural de îmbătrânire. Cearcănele de sub ochi pot avea culori de la violet sau albastru până la maro închis sau negru, în funcție de culoarea pielii. Cearcănele sunt rareori un motiv de îngrijorare, însă majoritatea persoanelor apelează la medic din motive estetice. Întrucât cauzele cearcănelor sunt diferite, la fel de diferite sunt și variantele de tratament de cearcăne. În vreme ce unele persoane pot rezolva (sau, cel puțin, reduce) problema cu odihnă și tratamente faciale, altele pot avea nevoie de intervenții chirurgicale sau corectarea cearcănelor cu acid hialuronic. Următoarele rânduri își propun să te familiarizeze cu această „mică mare” problemă, însă ține cont că numai consultul medical îți poate clarifica natura problemei și tipul de tratament potrivit pentru tine.
Care sunt cauzele cearcănelor?
Cele mai întâlnite motive ale prezenței cearcănelor sunt cauzate de vasele de sânge înguste care provoacă hiperpigmentare sau subțierea pielii din jurul ochilor. Alte cauze includ:
- lipsa somnului sau obiceiuri proaste de somn
- alergii, inclusiv febra fânului
- hiperpigmentare, care se întâmplă atunci când organismul produce mai multă melanină
- niveluri reduse de țesut gras din jurul ochilor
- anemie prin deficit de fier
- supraexpunere la lumina soarelui
- frecarea frecventă a pielii din jurul ochilor
- îmbătrânire
- moștenire genetică
- starea tiroidei
- deshidratare
- dermatită
- tratament cu picături pentru ochi pentru glaucom.
Cum poți preveni apariția cearcănelor?
Multe dintre opțiunile de tratament pot servi la fel de bine și în ceea ce privește prevenția. Odihna și igiena corespunzătoare, folosirea produselor potrivite de îngrijire și cu regularitate, aplicarea protecției SPF, limitarea expunerii la soare, hidratarea suficientă – toate aceste practici trebuie integrate în stilul de viață, iar beneficiile nu vor înceta să apară. De asemenea, controalele regulate la medicul dermatolog joacă un rol important în prevenția cearcănelor. În acest fel poți identifica dacă ai o predispoziție la cearcăne sau cauza lor, care este primul pas în tratarea lor.
Sfaturi și tratamente pentru a scăpa de cearcăne
Dacă te întrebi cum poți scăpa de cearcăne, există o serie de moduri care ajută la eliminarea sau, cel puțin, reducerea aspectului de pete întunecate sub ochi. Totuși, diferite tipuri de cearcăne vor necesita diferite variante de tratament, așa că ține cont de faptul că același tratament nu funcționează pentru toate persoanele.
Ca și în cazul oricărui tratament, este întotdeauna o idee bună să vă revizuiți planurile cu medicul dumneavoastră înainte de a le testa singur.
Odihnă corespunzătoare – Oboseala și lipsa de somn pot cauza cearcănele. De asemenea, te pot face să arăți mai palid, ceea ce ar putea face ca cearcănele să pară mai întunecate. Asigură-te că dormi șapte până la opt ore în fiecare noapte și că practici o bună igienă a somnului.
Creme hidratante – Există o serie de creme hidratante fără prescripție medicală care te-ar putea ajuta să scapi de cearcănele de sub ochi. Multe dintre ele conțin cofeină, vitamina E, aloe, acid hialuronic și/sau retinol.
Măști cu castravete – Aplicarea feliilor proaspete de castravete pe cearcăne timp de 10 minute, de două ori pe zi și pentru o perioadă mai lungă de timp este probabil unul dintre cele mai populare remedii pentru cearcăne.
În cazul în care aceste variante nu funcționează, s-ar putea să ai nevoie de un tratament de cearcăne ceva mai „serios”. În funcție de diagnosticul stabilit de medic, acesta îți poate recomanda unul din următoarele tratamente:
Cremă pentru iluminarea pielii – Pentru a ameliora hiperpigmentarea de sub ochi, medicul dermatolog poate prescrie o cremă de iluminare a pielii cu acid azelaic, acid kojic, acid glicolic sau hidrochinonă.
Terapie cu laser – Menționat adesea ca un tratament care te scapă de cearcăne definitiv, terapia cu laser folosește energia termică pentru a elimina celulele deteriorate. Nu numai că iluminează tonurile mai închise ale pielii, însă terapia cu laser poate induce și formarea de colagen nou.
Peeling chimic – Un peeling chimic ușor, pe bază de acid glicolic, acid retinoic sau hidrochinonă, poate ameliora pigmentarea întunecată de sub ochi.
Umplere cearcăne cu acid hialuronic – Un filler dermal pe bază de acid hialuronic, cum ar fi Restylane sau Juvederm, poate fi injectat în țesutul de sub ochi de către medicul dermatolog sau chirurgul plastician și ajută la recăpătarea volumului de sub ochi, ceea ce tratează automat și cearcănele.
- Despre estetică
- Pachete promotionale
- Tratament facial cu laser
- Totul despre toxina botulinica
- Riduri: cauze si tratament
- Intrebari frecvente despre epilare
- 9 lucruri despre acidul hialuronic
- De ce apar ridurile si cum le previi
- Cearcăne: sfaturi eficiente pentru prevenirea lor
- Epilarea laser in zona inghinala
- Bine de stiut - epilarea definitiva
- Tratamentele faciale personalizate
- Beneficiile medicale ale epilarii definitive
- Mezoterapia de la A la Z
- Liftingul Facial
- Îngrijirea tenului
- Toxina botulinica riduri
- Epilare acasa vs clinica
- Peeling pentru pete pigmentare
- Liftingul pometilor
- Despre marirea buzelor
- Despre Dermapen
- Pregătire epilare definitivă
- Acid hialuronic vs toxina
- Tratamente cu acid hialuronic
- Mituri despre epilare
- Epilare laser vs IPL
- Acidul hialuronic
- Epilarea definitivă
- Bolile de piele
- Alergologie