Despre varice

18-03-2021

Tratament eficient pentru varice


i.php?p=articol-blog-2-varice.jpg

Boala varicoasă este cunoscută din cele mai vechi timpuri, cea mai timpurie mențiune despre venele varicoase datând din anul 1550 î. Hr., în papirusul Ebers. În prezent, 35% din populația Europei suferă de boala varicoasă, în vreme ce la nivel național, un procent de până la 50% din populația adultă ajunge să se confrunte cu această afecțiune. Pentru că varicele pot apărea indiferent de vârstă și indiferent de sex, află în continuare metodele eficiente de tratament pentru varice.

Cum să înțelegi mai bine varicele


Cauza principală a bolii varicoase este factorul genetic, însă și sedentarismul poate s-o declanșeze. Varicele constituie cea mai frecventă afecțiune venoasă și se manifestă prin dilatații patologice și permanente ale venelor din sistemului venos superficial și profund. Afecţiunile venoase se pot dezvolta la nivelul oricărui organ sau ţesut, dar cea mai frecventă manifestare are loc la nivelul membrelor inferioare, fie că este vorba de gambe sau coapse. Explicația pentru această localizare predominantă este configurația anatomică, care favorizează stagnarea sângelui și dilatarea venelor. Boala varicoasă poate afecta atât femeile, cât și bărbații, indiferent de vârstă. Totuși, mai multe studii au concluzionat că cele mai multe cazuri de varice sunt înregistrate în rândul femeilor din segmentul de vârstă 20-50 de ani.

Tratamentul pentru varice


Pentru că semnele și simptomele pot fi nespecifice în stadiul incipient – durere de gambe, senzație de picioarele grele, obosite – este esențial să mergi preventiv la medicul specialist. Dacă te afli într-un stadiu avansat, este esențial să știi că boala varicoasă este o boală evolutivă, astfel că remediile naturiste, ciorapii medicinali, cremele și medicamentele pot ameliora simptomatologia, însă nu pot vindeca boala. Dacă afecțiunea nu răspunde la modificarea stilului de viață și ciorapii de compresie sau dacă starea de sănătate se înrăutățește, medicul poate sugera unul dintre aceste tratamente pentru varice:

• Scleroterapia. Această procedură constă în injectarea varicelor mici, mijlocii sau mari cu o soluție care cicatrizează și închide aceste vene. În câteva săptămâni, varicele tratate se estompează. Deși poate fi necesară injectarea aceleiași vene de mai multe ori, scleroterapia este eficientă dacă este efectuată corect, de către un specialist. Scleroterapia nu necesită anestezie. În perioada de recuperare se poate merge și la locul de muncă, însă în prima lună de zile post-intervenție trebui purtat un ciorap compresiv medicinal.

• Tratamentul cu laser. Tehnologia cu laser este utilizată în cazul venelor de dimensiuni mici. Tratamentul cu laser funcționează prin trimiterea unor explozii puternice de lumină pe venă, ceea ce face ca varicele mici și venele păianjen să dispară treptat. Nu sunt utilizate incizii sau ace.

• Tratamentul endovenos folosind radiofrecvență sau energie laser. Această procedură este cea mai indicată pentru varicele de mari dimensiuni. În cadrul acestui tratament, se introduce un tub subțire (cateter) într-o venă mărită și se încălzește vârful cateterului utilizând fie radiofrecvență, fie energie laser. Pe măsură ce cateterul este scos, căldura distruge vena provocând eliminarea sa și sigilarea ulterioară. 

• Ligaturarea. Această procedură implică legarea unei vene afectate înainte de a se alătura unei vene profunde și îndepărtarea integrală a acesteia prin incizii mici efectuate în zona inghinală sau partea inferioară a piciorului. Îndepărtarea venei afectate nu va împiedica circulația sângelui în picior, deoarece venele mai adânci din picior au grijă de volumele mai mari de sânge.

• Flebectomia ambulatorie. Procedura se utilizează în cazul varicelelor mai mici, situate aproape de suprafața pielii și constă în îndepărtarea acestora printr-o serie de mici incizii cu acul.

• Chirurgia endoscopică a venelor. De obicei, această intervenție este necesară în cazurile avansate, care implică ulcere la nivelul piciorului, și dacă alte tehnici eșuează. Procedura constă în introducerea unei camere video subțiri în vena cu probleme, printr-o incizie făcută în piele. Ulterior, vena varicoasă se închide cu ajutorul dispozitivului chirurgical care se află la capătul acestui tub.

Un părinte își dorește tot ce e mai bun pentru copilul său. Însă, fără să poată controla moștenirea, uneori îi poate transmite genetic… boala varicoasă. Dacă unul dintre părinții tăi se confruntă cu varicele, consultă medicul specialist. Pentru că evoluează diferit de la persoană la persoană, tratamentul este unul diferențiat pentru fiecare pacient în parte. Cât despre varicele care se dezvoltă în timpul sarcinii, află că acestea se îmbunătățesc, în general, fără tratament medical în termen de trei până la 12 luni de la naștere.