Util despre programari

Prima vizita in clinica este intotdeauna reprezentata de o consultatie. In functie de concluziile discutiei cu medicul dermatolog si de specificul afectiunii tratate sau procedurii estetice, consultatia poate fi urmata de proceduri medicale in aceeasi sesiune sau cu programarea unei sedinte ulterioare.

Pentru a putea asigura cele mai bune conditii de diagnostic si tratament pentru pacientii nostri, clinica Skinovate nu lucreaza cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (nu asiguram servicii compensate, pe baza de bilet de trimitere de la medical de familie)

Amplasare

p4.png

Str. Georges Bizet nr. 10
Sector 2, Bucuresti 020269

Vezi harta

Consultația de alergologie

Alergologia este ramura medicinii care se ocupă cu depistarea, diagnosticarea, profilaxia şi tratamentul bolilor alergice, afecțiuni de hipersensibilitate inițiate prin mecanisme imunologice. Cele mai frecvente tipuri de alergii sunt cele respiratorii, cutanate sau alimentare. Nu este nici o noutate faptul că sunt din ce în ce mai mulți oameni alergici. Motivele sunt multiple și complexe, cele mai importante fiind predispoziția genetică, poluarea și modificarea alimentației.

Consultația alergologică presupune anamneza, examenul clinic, diagnosticul etiologic (testarea alergologică) și recomandarea tratamentului (dacă este cazul).

i.php?p=MAR00026.jpg

Anamneza alergologică presupune o discuție medic-pacient despre debutul și durata simptomatologiei, despre factorii agravanți sau declanșatori și despre istoricul personal sau familial de boli alergice. Este nevoie de o discuție detaliată, deoarece alergiile pot implica mai multe organe (piele, nas, ochi, plămâni, aparat digestiv etc.), iar unele simptome poate nu au fost sesizate sau au fost ignorate. Această afectare a mai multor organe se întâmplă deoarece alergiile sunt afecțiuni cauzate de un răspuns anormal al unui întreg sistem, sistemul imunitar. Acest raspuns anormal al sistemului imunitar afecteaza răspunsul de apărare la porțile de intrare al factorilor externi (organele care vin in contact cu mediul exterior, pe calea aerului sau prin alimente, medicamente etc.).

În timpul consultului va fi detaliată si relația timp-simptome alergice, de aceea este util sa se acorde o atenție deosebită sau să se noteze modul în care se manifestă alergiile in relație cu diferite momentele ale zilei, ale anului, în diferite sezoane de polen (polenul de graminee - iarba de fân și polenul de ambrosie fiind cel mai frecvent implicate în rinita alergică în zona noastră geografică) sau în relație cu alimente, medicamente, produse cosmetice, animale de companie etc. 

Examenul clinic presupune examinarea leziunilor de la nivelul pielii și mucoaselor, examenul aparatului respirator și a altor aparate și sisteme, în funcție de simptomatologie. Există situații în care unele manifestări cutanate ale alergiilor apar doar în anumite perioade, cum este în cazul urticariei a cărei simptomatologie se accentuează seara sau noapte și poate fi absentă în momentul consultului alergologic. În aceste situații sunt utile poze ale leziunilor sau documente medicale în care acestea au fost descrise.

i.php?p=C0182.00_01_03_23.Still013.jpg

Diagnosticul etiologic presupune efectuarea testelor alergologice, fie în cadrul consultației inițiale, fie într-o consultație ulterioară. Amânăm efectuarea testelor în cazul în care alergia este puternic manifestă, dacă s-au administrat recent medicamente antialergice sau în cazul copiilor care necesită o acomodare suplimentare cu medicul și cu mediul și o eventuală pregătire din partea părintelui.

Testele alergologie pot fi atât teste cutanate cât și diferite probe funcționale respiratorii (probe de suflat). Cel mai frecvent utilizăm testele Prick care sunt simplu de realizat, rezultatul lor se află pe loc, sunt standardizate și au o valoare predictivă foarte bună.

Un alt tip de teste cutanate sunt cele Patch. Acestea se aplica sub forma de plasturi la nivelul toracelui posterior sau pe braț. Nu sunt supărătoare și nu doare aplicarea lor. Se mențin aplicate 48 de ore și se  citesc în momentul îndepărtării lor, la 72 de ore și la 7 zile. 

Uneori, în cadrul consultației alergologice, se recomandă și efectuarea unor analize de laborator.

Găsești aici mai multe detalii despre testele alergologice efectuate în clinica noastră de medicul nostru alergolog, dr. Sandra Olariu. 

În urma consultației alergologice, după efectuarea anamnezei, examenului clinic si testelor diagnostice, medicul alergolog poate recomanda atât tratament medicamentos cât și tratament de desensibilizare (imunoterapie) dacă este nevoie.

Daca vrei sa afli care sunt factorii care îți provoacă alergii, îți poți face aici o programare la o consultație de alergologie la dr. Sandra Olariu, medic specialist alergolog in cadrul clinicii Skinovate, medic cu competențe extinse în alergologie, alergologie pediatrică, teste alergologice, imunoterapie alergen specifică și dermatologie. 

i.php?p=C0182.00_01_00_12.Still011.jpg

Important! Pentru orice tratament si pentru orice procedura dermatologica, rezultatele pot varia de la persoana la persoana, in functie de sex, varsta, inaltime, greutate, precum si alte specificitati anatomo-fiziologice.