Riduri: De ce apar, cum le previi și cum scapi de ele

Ridurile sunt o parte naturală din procesul îmbătrânirii, însă asta nu înseamnă că nu poate exista un echilibru armonios între acceptarea lor și corectarea sau prevenția acestora. Deși genetica determină în principal structura și textura pielii, expunerea la soare este o cauză majoră a ridurilor, în special pentru persoanele cu pielea deschisă la culoare. Poluanții și stilul de viață nesănătos (nopți nedormite, alimentația slabă în nutrienți, hidratarea insuficientă, fumatul, lipsa activității fizice) contribuie, de asemenea, la apariția ridurilor. Din fericire, dacă ți-ar plăcea să-ți corectezi ridurile, ai mai multe opțiuni ca niciodată pentru a le netezi sau a le face mai puțin vizibile. Tratamentele de refacere a pielii, intervențiile neinvazive de umplere și intervențiile chirurgicale se află în fruntea listei de tratamente eficiente împotriva ridurilor. Pentru că fiecare pacient vine cu propriul set de caracteristici – istoric medical, natura problemei, calitatea pielii, preferințe de tratament, rezultate dorite, este esențial să apelezi la un consult dermatologic, în urma căruia vei afla un plan de tratament și efectele plauzibile la care să te aștepți.
Ce sunt ridurile și de ce apar
Ridurile sunt liniile și cutele care se formează în pielea ta. Unele riduri pot deveni mai vizibile în special jurul ochilor, gurii și gâtului. Ridurile sunt cauzate de o combinație de factori, controlabili sau incontrolabili:
- Vârstă. Pe măsură ce îmbătrânești, pielea ta devine în mod natural mai puțin elastică și mai fragilă. Grăsimea din straturile mai profunde ale pielii se diminuează și acest lucru provoacă pielea lăsată, riduri profunde și mai pronunțate.
- Expunerea la lumina ultravioletă. Radiațiile ultraviolete, care accelerează procesul natural de îmbătrânire, sunt cauza principală a ridurilor precoce. Expunerea la lumina UV descompune țesutul conjunctiv al pielii (fibrele de colagen și elastină), care se află în stratul mai profund al pielii. Fără țesutul conjunctiv de susținere, pielea își pierde puterea și flexibilitatea.
- Fumat. Fumatul poate accelera procesul normal de îmbătrânire al pielii, contribuind la formarea ridurilor. Acest lucru se poate explica prin efectul fumatului asupra colagenului.
- Expresii faciale repetate. Mișcările și expresiile feței, cum ar fi mirarea sau zâmbetul, duc la apariția liniilor fine și a ridurilor. De fiecare dată când utilizezi un mușchi facial, sub suprafața pielii se formează un șanț. Și pe măsură ce pielea îmbătrânește, își pierde flexibilitatea și nu mai este capabilă să se ridice la loc. Aceste șanțuri devin apoi trăsături permanente pe fața ta, ce poartă denumirea de riduri de expresie.
Unde apar, în general, ridurile?
- Ochi – Pielea din jurul ochilor noștri este cea mai subțire și, astfel, mai predispusă la riduri. În plus, ridurile de sub ochi apar și ca urmare a obiceiurilor repetate, cum ar fi uimirea, zâmbetul și expunerea la soare. Majoritatea formulelor de protecție solară nu ar trebui să se apropie de ochi, dar purtarea ochelarilor de soare oferă o protecție dublă: blocarea razelor UV și reducerea nevoii de a mișca ochii.
- Frunte – Pentru că este folosită adesea pentru expresii profunde, fruntea va fi, de asemenea, unul dintre primele locuri de pe față unde se dezvoltă riduri. Produsele care conțin retinol susțin formarea colagenului, plus că exfoliază pielea moartă pentru a face pielea să arate mai strălucitoare și mai catifelată.
- Buze – Ridurile din jurul gurii se dezvoltă adesea după cele de sub ochi și de pe frunte. Daunele solare joacă un rol, dar la fel și obiceiurile care țin buzele țuguiate, cum ar fi băutul cu paiul sau din sticlă.
Cum scapi eficient de riduri?
Fiecare ten are particularitățile sale și este important să reții că același tratament nu funcționează pentru toată lumea. Medicul dermatolog îți va recomanda planul de tratament personalizat nevoilor tale, însă cele mai populare și eficiente tratamente pentru riduri includ:
- Tratamentul ridurilor cu toxină botulinică – Toxina botulinică este o neurotoxină care inhibă eliberarea de acetilcolină la joncțiunea neuromusculară. Astfel, injectarea în cantități mici de toxină botulină în mușchii hiperactivi specifici determină relaxarea musculară localizată, influențând netezirea pielii și reducerea ridurilor.
- Peeling chimic – Aceste peelinguri folosesc ingrediente precum fenolul și acidul tricloracetic pentru a pătrunde ceva mai adânc în piele. Rezultatul este corectarea ridurilor, cicatricilor acneice, petelor cauzate de soare.
- Dermabraziune – Această procedură folosește cristale de corondum cu duritate foarte mare și presupune proiectarea pe ten sau zona de tratat a unui jet de cristale care sunt ulterior supuse unui proces de frecare cu o piesă de mână. Principiul este asemănător cu cel al peelingului chimic, însă dermabraziunea este un peeling mecanic, care poate controla adâncimea procedurii în funcție de forța de apăsare și de durata masajului cu piesa de mână.
- Tratament cu laser – Laserul stimulează structurile de colagen din piele, stimulare în urma căreia pielea trece printr-un proces de întindere și reducere a ridurilor.
- Chirurgie plastică – În vreme ce anumite probleme pot fi tratate cu ajutorul procedurilor minim invazive, ridurile profunde și pielea căzută necesită lifting facial, liftingul sprâncenelor și alte operații estetice ce implică intervenție chirurgicală, spitalizare și timp de recuperare.
Este important de reținut că în aceeași măsură de important ca tratamentul este și menținerea rezultatelor sau prevenția. Câteva sfaturi esențiale pentru a-ți proteja pielea și a minimiza aspectul ridurilor sunt utilizarea produselor cu protecție solară încorporată, hidratarea corespunzătoare și adoptarea unui stil de viață echilibrat.
Poți vedea aici mai multe detalii despre procedura de injectare de toxină botulinică și să îți faci aici programare la o primă discuție cu dna dr. Anca Pavelescu despre cele mai potrivite soluții dermato-estetice pentru tenul tău.
Important! Pentru orice tratament și pentru orice procedură dermatologică, rezultatele pot varia de la persoană la persoană, în funcție de sex, vârstă, înălțime, greutate, precum și alte specificități anatomo-fiziologice.
- Despre estetică
- Intrebari frecvente despre epilare
- 9 lucruri despre acidul hialuronic
- De ce apar ridurile si cum le previi
- Preventie si recomandari pentru cearcane
- Epilarea laser in zona inghinala
- Bine de stiut - epilarea definitiva
- Tratamentele faciale personalizate
- Beneficiile medicale ale epilarii definitive
- Mezoterapia de la A la Z
- Liftingul Facial
- Îngrijirea tenului
- Toxina botulinica riduri
- Epilare acasa vs clinica
- Peeling pentru pete pigmentare
- Liftingul pometilor
- Despre marirea buzelor
- Despre Dermapen
- Pregătire epilare definitivă
- Acid hialuronic vs toxina
- Tratamente cu acid hialuronic
- Mituri despre epilare
- Epilare laser vs IPL
- Acidul hialuronic
- Epilarea definitivă
- Bolile de piele
- Alergologie