Rinita alergică

06-03-2021

Ce este rinita alergică și cum apare?

  
Rinita alergică reprezintă o problemă globală de sănătate ce afectează până la 20% din populație. Sistemul imunitar  reacționează exagerat la un alergen din aer (polen, praf, mucegai, păr de animale) determinând o inflamație acuta sau cronica a mucoasei nazale.

i.php?p=Rinita_Alergica.jpg

Factorii predispozanți ai rinitei alergice includ eczemele (dermatita atopică) și astmul. Aceste trei condiții pot apărea adesea împreună- triada atopica.

Expunerea inițială la un alergen a persoanelor cu predispoziție genetica la reacții alergice se numește sensibilizare, în urma acesteia se formează anticorpi specifici îndreptați împotriva alergenului respectiv. Anticorpii sunt de tip Imunoglobulina E (Ig E), aceștia se vor depune pe suprafața mastocitelor, cele care intervin în răspunsul imun. La o următoare expunere, Ig E aflate pe suprafața mastocitelor din mucoasa nazală odată ce ajung în contact cu alergenul inhalat vor declanșa eliberarea unor mediatori ai inflamației în urma degranularii mastocitare (histamina, heparina, triptaza, chimază leucotriente, prostaglandine). Ca urmare, în decurs de câteva minute- faza de reacție imediată, vor fi stimulate glandele mucoase cu creșterea secrețiilor, va crește permeabilitatea vasculară ducând la exudatia plasmei, vasodilatație ceeea ce duce la congestie și senzație de presiune, de asemenea, vor fi stimulate și terminațiile nervoase senzoriale ceea ce va duce la  strănut și prurit. La 4-8 ore de la contactul cu alergenul apare faza de reacție întârziată, mediatorii menționați anterior vor determina recrutatrea altor celule inflamatorii de la nivelul mucoasei nazale (eozinofile, neutrofile, limfocite, macrofage) ducând la o inflamație continuă. Simptomele din faza de reacție întârziată sunt asemănătoare cu cele apărute precoce, cu deosebirea că strănutul și pruritul apar mai puțin. Aceasta fază poate dura câteva ore până la câteva zile.

Tipuri de rinita alergica


Rinita alergica sezoniera
Aceasta apare primăvara-vara, declanșată de prezența alergenilor precum polenul, ierburile. Alergenul este purtat de vânt. Zilele calde, uscate, cu vânt sunt mai susceptibile de a avea mulți alergeni în aer. Aceast tip de rinita se asociază frecvent cu conjunctivita alergică.

Rinita alergică perena 
Este prezinta pe tot parcursul anului, declanșată de acarienii din praf, mucegaiuri, pene etc. Aceast tip de rinită se asociază frecvent cu astmul bronșic.

Rinita alergică profesională
Este prezenta pe durata expunerii la alergenii existenți la locul de muncă (vopseluri, chimicale, detergenți etc).

Care sunt manifestările clinice?


Rinita alergică cauzează de obicei simptome asemănătoare răcelii comune, care apar imediat după expunerea la un alergen.

Simptomele includ:
 • Strănut repetat
 • Rinoree
 • Obstrucție nazala
 • Prurit nazal
 • Lăcrimare, prurit ocular (conjunctivită alergică)

Datorita persistenței simptomelor calitatea vieții persoanele este afectată. Chiar dacă nu este o afecțiune care pune în pericol viața, în situațiile în care aceasta este subestimată poate duce la unele complicații sau comorbidităţi:
 • Dezvoltarea sau agravarea simptomelor astmului –respirație șuierătoare, dificultate în respirație, tuse seacă, senzație de apăsare pe piept (la cei cu antecedente personale patologice de astm)
 • Polisensibilizare (alergie la mai mulți alergeni)
 • Infecții frecvente ale urechii
 • Sinuzită sau infecții frecvente ale sinusurilor
 • Cefalee
 • Scăderea capacității de concentrare
 • Insomnie, oboseală și iritabilitate

Cum se face diagnosticul de rinita alergică?


În timpul consultației, medicul alergolog va efectua un examen clinic, o anamneză amănunțită pentru a afla cât mai multe detalii despre istoricul complet al manifestărilor clinice și istoricul personal sau familial de reacții alergice. Este posibil ca la unii pacienți medicul să solicite efectuarea unor analize precum și teste specifice alergologice.
Dacă cauza exactă a rinitei alergice este incertă, se pot efectua testele de provocare la diverși alergeni (testul Prick).

Testul cutanat Prick (de înțepare a pielii) – în care diverși alergeni sunt așezati pe suprafața pielii antebrațului prin înțepare cu un ac; dacă sunteți alergic la substanță, va apărea o mică papulă/pată roșie pruriginoasă la locul de contact cu alergenul respectiv. Este un test nedureros, fară reacții adverse, iar rezultatul este vizibil în 20 minute.
  
Teste sangvine – efectuate  pentru a verifica nivelul anticorpilor de imunoglobulină E (IgE), sistemul imunitar produce acest anticorp ca răspuns la un alergen suspect. IgE totale nu demonstrează, ci numai sugerează atopia şi bolile alergice. De asemenea, se poate efectua hemograma cu numărul de eozinofile care în mod normal se găsesc în circulația periferică în cantitate redusă. Tropismul lor marcat este specific inflamației alergice. Hipereozinofilia este un bun indicator în alergii, dar nu definitoriu. 
 În unele cazuri pot fi necesare alte teste pentru a verifica existenta unor complicații (endoscopia nazală care evidențiază prezența polipilor nazali, Computer Tomograf pentru diagnosticarea sinuzitei).
Pe baza tuturor acestor informații, medicul vă recomanda un tratament adaptat, personal, și îl vă ajusta în funcție de evoluție.

Cum se tratează rinita alergică?


Managementul și tratamentul corect și precoce al rinitei alergice sunt importante pentru a obține o bună calitate a vieții pacienților. 

Cel mai bun mod de a preveni rinita alergică este de a evita pe cât posibil alergenul care o provoacă. Medicația nu vindeca alergia, ea se utilizează cu scopul de a trata simptomele comune.

Tratamentul rinitei alergice poate fi efectuat cu medicație ce controlează simptomele (tratament local / sistemic) sau se poate efectua imunoterapie alergen specifică (desensibilizare la alergen).

Antihistaminicele H1 ameliorează simptomele rinitei alergice prin blocarea acțiunii unei substanțe chimice numite histamină, pe care organismul o eliberează atunci când crede că este atacat de un alergen. Acestea se pot administra oral sau intranazal, cea din urma având că beneficiu efectul rapid instalat prin administrarea direct la nivelul oraganului țintă.

Corticosteroizii contribuie la reducerea inflamației, acționând pe toate simptomele rinitei. Au un timp mai lung până își intra în acțiune spre deosebire de antihistaminice, însă efectele lor durează mai mult.

Imunoterapia presupune introducerea treptată din ce în ce mai mult a alergenului în corp pentru a face sistemul imunitar mai puțin sensibil la acesta. Imunoterapia se administrează uzual sublingual, rar se utilizează calea injectabilă și are ca beneficii reducerea simptomelor, prevenirea sensibilizării la noi alergeni și a evoluției de la rinita alergică la astm.

Daca vrei sa afli care sunt factorii care îți provoacă alergii, îți poți face aici o programare la o consultație de alergologie la dr. Sandra Olariu, medic specialist alergolog in cadrul clinicii Skinovate, medic cu competențe extinse în alergologie, alergologie pediatrică, teste alergologice, imunoterapie alergen specifică și dermatologie. 

i.php?p=C0182.00_01_00_12.Still011.jpg

Important! Pentru orice tratament si pentru orice procedura dermatologica, rezultatele pot varia de la persoana la persoana, in functie de sex, varsta, inaltime, greutate, precum si alte specificitati anatomo-fiziologice.