Util despre programări
Prima vizită în clinică este întotdeauna reprezentată de o consultație. În funcție de concluziile discuției cu medicul dermatolog și de specificul afecțiunii tratate sau procedurii estetice, consultația poate fi urmată de proceduri medicale în aceeași sesiune sau cu programarea unei ședințe ulterioare.
Pentru a putea asigura cele mai bune condiții de diagnostic și tratament pentru pacienții noștri, clinica Skinovate nu lucrează cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (nu asigurăm servicii compensate, pe bază de bilet de trimitere de la medicul de familie)
Programări
031.005.0022 | |
Amplasare
Str. Georges Bizet nr. 10 | |
Vezi harta |
Fototerapia
Fototerapia este folosită de foarte mulți ani în dermatologie pentru a tratata diverse afecțiuni cutanate. Din tot spectrul de raze ultraviolete, doar cele de tip A și B au efect terapeutic asupra pielii.
Aparatele de fototerapie permit selectarea lungimilor de undă benefice pentru tratamentul bolilor pielii, astfel lungimea de undă este una controlată și adaptată, fiind foarte sigură pentru piele.
Acest tip de terapie este eficient prin acțiunea radiațiilor ultraviolete - atât reducerea inflamației de la nivelul pielii, cât și inhibarea proliferării keratinocitelor și limfocitelor.
În clinica noastră se efectuează fototerapie cu raze UVB cu bandă îngustă (narrow-band UVB), care utilizează doar radiația ultravioletă cu lungime de undă de 311 nm, foarte eficientă în tratamentul psoriazisului, eritemului polimorf la lumină, vitiligo etc.
Care sunt indicațiile fototerapiei?
- Psoriazis;
- Vitiligo;
- Dermatită atopică;
- Eritem polimorf la lumină;
- Prurit generalizat;
- Prurigo nodular;
- Morfee;
- Lichen plan;
- Granulom inelar;
- Alopecie areata.
Care sunt avantajele fototerapiei?
- Este un tratament eficient și sigur;
- Se poate trata orice zonă a corpului, la orice vârstă;
- Nu utilizează substanțe fotosensibilizante;
- Rezultatele apar după prima ședință;
- Fără risc de apariție a arsurilor solare.
Care sunt contraindicațiile fototerapiei?
- Utilizarea de medicamente sistemice sau topice care pot da fotosensibilitate;
- Boli genetice care asociază fotosensibilitate crescută;
- Afecțiuni cutanate care se agravează prin expunerea la soare (lupus);
- Antecedente personale de cancer cutanat sau leziuni precanceroase.
Tratamentul pas cu pas
Pasul 1: Consultația
Skinovate pune pe primul loc sănătatea și siguranța pacienților. În timpul consultației inițiale, vom face un istoric medical amănunțit și o evaluare a problemelor pe care le doriți tratate. Medicul dermatolog va stabili dacă fototerapia este potrivită pentru problemele dumneavoastră și va stabili protocolul de tratament în funcție de afecțiunea cutanată, tipul de piele (fototip cutanat) și de răspunsul la tratamentele anterioare. Prima consultație este și o ocazie excelentă pentru a pune întrebări legate de tratament.
În timpul consultației, medicul urmărește:
- Stabilirea problemelor pielii și a ceea ce vă doriți;
- Verificarea eventualelor contraindicații și a problemelor de sănătate;
- Stabilirea planului de tratament personalizat.
Pasul 2: Procedura
Prima ședință de fototerapie durează, în medie, 30-60 secunde. Timpul de expunere și doza de radiații ultraviolete vor fi crescute progresiv la următoarele ședințe până când pielea va căpăta culoarea roz (tratamentul are eficiență maximă).
Medicul dermatolog va stabili protocolul de tratament: doza de raze ultraviolete, timpul de expunere și numărul de ședințe în funcție de problemele pielii.
În medie, este nevoie de 3 ședințe pe săptămână, efectuate cu cel puțin o zi de pauză. Numărul total de ședințe variază în funcție de afecțiune, 20-30 pentru psoriazis sau 50-60 pentru vitiligo.
- Tratamentul este efectuat într-un mediu plăcut și confortabil;
- Procedura nu implică disconfort;
- Tratamentul este creat pentru a obține maximum de rezultate.
Pasul 3: După tratament
După procedură, apare un ușor eritem al pielii care arată eficiența tratamentului. Rezultatele apar încă de la prima ședință. Pe perioada efectuării ședințelor de fototerapie se continuă tratamentul medicamentos al afecțiunii cutanate dacă este nevoie.
Întrebări frecvente:
Care sunt reacțiile adverse ale fototerapiei?
Efectele adverse sunt în general minime, cel mai frecvent poate să apară o roșeață prelungită și mai intensă, asemănătoare unei arsuri solare ușoare, care dispare în câteva zile. Pot să apară mâncărimi ușoare și mai rar edem și vezicule. Pentru a evita aceste reacții adverse, timpul de expunere și doza de radiații ultaviolete sunt crescute gradual de la o ședință la alta.
Fototerapia crește riscul de dezvoltare a unui cancer de piele?
Aparatul de fototerapie utilizat în clinica noastră utilizează raze ultraviolete B cu lungime de undă îngustă, cu un profil de siguranță ridicat. Medicul dermatolog calculează întotdeauna doza totală folosită la fiecare pacient și se asigură că aceasta este sub doza maximă considerată sigură. Ultimele studii nu au arătat o incidență mai mare a cazurilor de cancer de piele în rândul pacienților care fac fototerapie comparativ cu populația generală.
De câte ședințe de fototerapie voi avea nevoie?
În medie, este nevoie de 3 ședințe pe săptămână, efectuate cu cel puțin o zi de pauză. Numărul total de ședințe variază în funcție de afecțiune, 20-30 pentru psoriazis sau 50-60 pentru vitiligo. În unele cazuri este nevoie de mai multe sesiuni de tratament sau de ședințe de întreținere.
Important! Pentru orice tratament și pentru orice procedură dermatologică, rezultatele pot varia de la persoană la persoană, în funcție de sex, vârstă, înălțime, greutate, precum și alte specificități anatomo-fiziologice.