Util despre programări
Prima vizită în clinică este întotdeauna reprezentată de o consultație. În funcție de concluziile discuției cu medicul dermatolog și de specificul afecțiunii tratate sau procedurii estetice, consultația poate fi urmată de proceduri medicale în aceeași sesiune sau cu programarea unei ședințe ulterioare.
Pentru a putea asigura cele mai bune condiții de diagnostic și tratament pentru pacienții noștri, clinica Skinovate nu lucrează cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (nu asigurăm servicii compensate, pe bază de bilet de trimitere de la medicul de familie)
Programări
031.005.0022 | |
Amplasare
Str. Georges Bizet nr. 10 | |
Vezi harta |
Acneea reprezintă una dintre cele mai frecvente afecțiuni dermatologice cu consecințe estetice pentru care un pacient i se adresează dermatologului. Afectează 80% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani și este prezentă într-un procent de 15% după vârsta de 45 de ani. E o afecțiune cronică, fluctuantă, extrem de polimorfă ca manifestări și cu un profund impact asupra calității vieții unei persoane.
Managementul acneei e un proces de durată, anevoios, complicat, dar adevărata provocare e, de fapt, tratamentul cicatricilor post-acnee. Cicatricile post-acnee apar la 95% dintre pacienții cu acnee ca urmare a răspunsului de vindecare la inflamația prezentă în acnee, răspuns diferit de la persoană la persoană. Chiar și grade minore de cicatrici impactează profund negativ starea psihică a pacientului.
Tratamentul cicatricilor post-acnee este un proces îndelungat și complex, dar vestea bună este că dermatologii au în acest moment la dispoziție o gamă largă de proceduri de dermatologie estetică pe care le pot folosi în tratarea cicatricilor, cu rezultate foarte bune.
Tipuri de cicatrici post-acnee:
- Cicatrici atrofice de tip „ice pick/gaură în gheață” – sunt cicatrici atrofice în formă de V, profunde, înguste, localizate de obicei la nivelul obrajilor
- Cicatrici atrofice de tip „boxcar„ – sunt cicatrici atrofice relativ geometrice, cu margini bine delimitate, în formă de U, circulare sau lineare, superficiale sau profunde
- Cicatrici atrofice de tip „rolling/vălurite„ – au formă de valuri, largi, superficiale sau profunde
- Cicatrici hipertrofice – sunt nodulare, proeminente, se formează de obicei pe spate, piept, gât, obraji, submandibular
- Pigmentare postinflamatorie – nu reprezintă o cicatrice propriu-zisă, dar se tratează concomitent cu cicatricile. Sunt pete roșiatic-brune care se formează, de obicei, după leziuni de acnee nodulo-chistică și care fac parte din procesul de vindecare, astfel că pot persista luni de zile.
Cum se tratează cicatricile post-acnee?
E de preferat ca tratamentul cicatricilor să se înceapă după tratarea acneei. Tratamentul este individualizat, decizia terapeutică luându-se în funcție de mai mulți factori: tipurile de cicatrici, severitatea lor, zona tratată, vechimea cicatricilor, fototipul cutanat, timpul de recuperare necesar. La același pacient sunt de obicei necesare mai multe tipuri de tratament și mai multe ședințe.
Cu tratamentul potrivit și multă răbdare - deoarece e un proces de durată - se obțin rezultate foarte bune.
Cele mai folosite metode de tratament în momentul acesta îl reprezintă metode care presupun fie „remodelarea” suprafeței pielii, fie ridicarea cicatricii sau umplerea ei.
Peeling-ul chimic
Peelingurile chimice reprezintă aplicarea pe piele a diverse tipuri de substanțe cu rolul de a îndepărta controlat un anumit număr de straturi ale pielii, în funcție de afecțiunea pe care o tratăm. Acest tip de procedură promovează o regenerare a pielii mai corectă, mai estetică.
În tratamentul cicatricilor post-acnee, în funcție de severitatea leziunilor se pot folosi peelinguri superficiale, medii sau profunde.
În funcție de profunzimea peelingului, perioada de vindecare variază între 3 și 14 zile. Pentru rezultate optime se fac, de obicei, câteva ședințe la interval de 4-6 săptămâni.
Lasere (ablative și non-ablative, laserele fracționate, pulsed dye lasere)
Tratamentele laser folosesc pulsuri de lumină cu diverse lungimi de undă, care pot afecta pielea în mod diferit în funcție de tipul de laser. Injuria produsă de aceste fascicule de lumină duce la regenerarea pielii prin stimularea producției de colagen.
Cele mai folosite lasere în tratamentul cicatricilor sunt laserele fracționate, care nu afectează vizibil suprafața pielii, producând microinjurii sub formă de „coloane” perpendiculare pe straturile pielii. Perioada de recuperare este de 3-5 zile. În funcție de rezultatele tratamentului, se recomandă mai multe ședințe efectuate la interval de 4-6 săptămâni.
Microneedling (cu mezoterapie)
O metodă relativ nouă de tratament o reprezintă remodelarea pielii prin microneedling (Dermapen). Se folosește un aparat care are în vârf mai multe ace fine, sterile, de unică folosință, cu care se înțeapă pielea cu o frecvență de 1000 mișcări/minut. În acest fel creăm microinjurii precise, verticale, prin care se stimulează sinteza de factori de creștere cutanată și producția de elastină și colagen. Se asociază de obicei cu mezoterapie, pentru augmentarea efectului de neosinteză de colagen și elastină.
În clinica noastră este utilizat cel mai modern aparat de miconeedling disponibil la acest moment: Dermapen 4.
Deoarece este minim invazivă, procedura se efectuează cu anestezie locală cu cremă și are o perioadă de recuperare de 3-4 zile, cu roșeață, umflare ușoară și microechimoze.
E o procedură care poate fi folosită și la pacienții cu fototip cutanat mai închis (III-IV), din cauza riscului foarte redus de hipo sau hiperpigmentări.
Se recomandă între 3 și 6 ședințe spațiate la interval de 4-6 săptămâni.
Microchirurgie
- Subcizie/Microsubcizie – e folosită în tratamentul cicatricilor severe, deprimate, de tipul „rolling”. Se folosesc ace speciale, cu lumen închis, pentru eliberarea aderențelor fibroase cicatriciale din derm și hipoderm. Astfel, este permisă formarea de colagen nou care ridică și netezește suprafața cicatricii tratate. Se poate completa cu injectarea unui filler dermic.
- Excizie – pentru cicatricile severe, adânci, se poate folosi excizie punch, excizie eliptică sau chiar excizie grefă. Acestea constau în îndepărtarea completă a cicatricei în mod chirurgical. Sunt folosite rar, deoarece lasă cicatrici chirurgicale.
Fillere
Reprezintă o tehnică non-chirurgicală pentru corectarea cicatricilor și îmbunătățirea aspectului pielii. Fillerele sunt folosite atât pentru umplerea mecanică a cicatricilor, pentru că dau volum unde e necesar, cât și pentru promovarea sintezei de colagen și atragerea de apă în țesuturile unde sunt injectate. Se folosesc de obicei în combinație cu alte metode de remodelare cutanată (lasere, microneedling).
Cele mai folosite sunt cele pe bază de acid hialuronic și necesită repetarea la 6-12 luni.
Dacă ai nevoie de tratament pentru eliminarea sau ameliorarea cicatricilor post-acneice, post operatorii sau din arsuri, fă-ţi o programare la clinica Skinovate, unde avem medici specializați și aparatură de top pentru tratamentul cicatricilor.
Important! Pentru orice tratament si pentru orice procedura dermatologica, rezultatele pot varia de la persoana la persoana, in functie de sex, varsta, inaltime, greutate, precum si alte specificitati anatomo-fiziologice.