Când ar trebui să ne îngrijoreze alunițele?
Alunițele sunt formațiuni alcătuite din celule cu pigment, numite melanocite, care pot apărea pe piele la naștere sau în decursul vieții. Ele apar adesea ca pete mici, de culoare maro închis, însă anumiți factori pot determina ca aspectul și culorile să se modifice în timp. Majoritatea oamenilor au între 10 și 40 de alunițe, în cele mai multe cazuri alunițele fiind inofensive. Deși șansele să devină canceroase sunt rare, monitorizarea alunițelor și a altor formațiuni pigmentate este un pas important în detectarea cancerului de piele, în special a melanomului malign. Și pentru că distingerea acelor alunițe periculoase de modificările inofensive ale pielii poate fi uneori dificilă, consultul dermatologic regulat este esențial. Rândurile următoare își propun să-ți ofere o mai bună înțelegere a alunițelor, de la cauza apariției și identificarea naturii lor la investigații amănunțite precum harta alunițelor.
Cum recunoaștem alunițele cu risc?
Nu toate semnele de pe piele sunt un motiv de îngrijorare. Fie că sunt roșii, negre, maro, de culoarea pielii, plate sau bombate, vechi sau recent apărute, de cele mai multe ori, alunițele nu reprezintă un risc. Însă deși sunt rare cazurile în care alunițele se pot dezvolta în melanom malign, ele totuși există. Melanomul malign este deosebit de periculos, deoarece poate forma metastaze (proliferări de celule tumorale la distanță de tumora inițială). Pentru a elimina suspiciunea melanomului, există o modalitate de verificare și identificare rapidă și la îndemâna oricui. Pentru a identifica alunițele cu risc crescut de malignizare se poate folosi testul ABCDE. Testul ABCDE constă în analizarea caracteristicilor aluniței.
A = Asimetrie: alunițe cu formă asimetrică?
B = Border: alunițe cu margini neregulate?
C = Culoare: alunițe cu variații de culoare mai mult de o culoare (maro, negru, gri, roșu, violet, alb)?
D= Diametru: alunițe cu diametrul mai mare de 4 mm
ED = Evoluție/Dinamică: alunițe care s-au schimbat ca formă, dimensiune, culoare?
Dacă ai alunițe cărora li se aplică una sau mai multe dintre aceste caracteristici, este esențial să consulți medicul dermatolog. Același lucru este indicat și dacă ai alunițe ce provoacă mâncărime, sângerează sau formează o crustă, sau chiar și în cazul în care alunițele nu par a reprezenta vreo problemă, întrucât tehnologia avansată identifică mai eficient problema decât ochiul liber.
Sunt periculoase alunițele?
Există mai multe tipuri de alunițe – alunițe roșii, alunițe maro, alunițe plate, alunițe bombate, alunițe prezente pe piele de când te știi sau alunițe noi. Alunițele cu margini asimetrice, cu mai multe culori și diametre mari ar trebui verificate de un medic sau dermatolog cât mai curând posibil. Toate aceste modificări în dinamica alunițelor pot fi semne distinctive ale melanomului. S-ar putea să observi aceste schimbări la alunițe prezente de ani de zile, la alunițe noi sau s-ar putea să nu le observi deloc, întrucât se dezvoltă într-un loc greu accesibil de monitorizat, cum ar fi spatele.
De ce apar?
Cauzele alunițelor sunt diverse, însă majoritatea apar ca urmare a factorilor genetici și daunelor solare și a expunerii la UV (soare, solar). Alunițele apar, de obicei, în copilărie și se schimbă în dimensiune și culoare odată cu trecerea timpului. Noi alunițe pot apărea în momente în care nivelul hormonilor se schimbă, cum ar fi în timpul sarcinii. Expunerea la soare fără protecție adecvată (protecție solară, îmbrăcăminte deschisă la culoare, din in și bumbac, pălărie, ochelari de soare) și expunerea la solar sunt cei mai frecvenți factori care cauzează melanomul.
Ce trebuie să facă un pacient care are alunițe?
Un pacient cu alunițe trebuie să adopte o atitudine preventivă și să monitorizeze alunițele cu rigurozitate. Pentru că poate fi o activitate dificilă de efectuat pe cont propriu, consultul medicului dermatolog este întotdeauna o opțiune bună. Verificările dermatologice periodice sunt deosebit de importante, cu atât mai mult pentru pacienții din grupul de risc, adică cei cu peste 50 de alunițe pe corp, cei care au avut cancer de piele înainte sau au antecedente familiale, persoanele care sunt expuse excesiv radiațiilor UV, persoanele cu piele albă, care se arde ușor și cele cu sistem imunitar slăbit. Harta de alunițe și alte proceduri avansate identifică rapid și eficient posibilele alunițe problematice, iar identificarea timpurie a celor maligne asigură șanse bune de vindecare.
Important! Pentru orice tratament și pentru orice procedură dermatologică, rezultatele pot varia de la persoană la persoană, în funcție de sex, vârstă, înălțime, greutate, precum și alte specificități anatomo-fiziologice.
- Despre estetică
- Pachete promotionale
- Tratament facial cu laser
- Totul despre toxina botulinica
- Riduri: cauze si tratament
- Intrebari frecvente despre epilare
- 9 lucruri despre acidul hialuronic
- De ce apar ridurile si cum le previi
- Cearcăne: sfaturi eficiente pentru prevenirea lor
- Epilarea laser in zona inghinala
- Bine de stiut - epilarea definitiva
- Tratamentele faciale personalizate
- Beneficiile medicale ale epilarii definitive
- Mezoterapia de la A la Z
- Liftingul Facial
- Îngrijirea tenului
- Toxina botulinica riduri
- Epilare acasa vs clinica
- Peeling pentru pete pigmentare
- Liftingul pometilor
- Despre marirea buzelor
- Despre Dermapen
- Pregătire epilare definitivă
- Acid hialuronic vs toxina
- Tratamente cu acid hialuronic
- Mituri despre epilare
- Epilare laser vs IPL
- Acidul hialuronic
- Epilarea definitivă
- Bolile de piele
- Alergologie