Melanom
- Acasa
- /
- Clinică
- /
- Articole
- /
- Bolile de piele
- /
- Melanom
Melanomul este un tip de cancer de piele care se dezvoltă în celulele numite melanocite și apare de obicei pe părțile corpului care au fost supraexpuse la soare. Este considerat cel mai grav cancer de piele, deoarece se poate răspândi de la nivelul pielii la alte părți ale corpului. În cazuri rare, melanomul poate apărea în interiorul ochiului (melanom ocular) sau în părți ale corpului care nu sunt expuse atât de mult la soare, cum ar fi palmele mâinilor, tălpile picioarelor ori chiar sub unghii.
O evaluare epidemiologică a datelor privind cancerul la nivel mondial a estimat că, în 2020, au apărut 325.000 de cazuri noi de melanom și au fost înregistrate 57.000 de decese cauzate de acest tip de cancer, potrivit unui articol publicat în revista JAMA Dermatology. În cazul în care ratele înregistrate în 2020 rămân stabile, se estimează că până în 2040 se va ajunge la 510.000 de cazuri noi și 96.000 de decese. Deși melanomul este un cancer agresiv, atunci când este descoperit la timp, este ușor de tratat.
Află mai departe care sunt tipurile și stadiile melanomului, cauzele acestei afecțiuni, factorii de risc, simptomele, diagnosticarea și modalitățile de tratament.
Există patru tipuri principale de melanom: superficial răspândit, nodular, lentigo maligna și acral lentiginos. Află informații despre fiecare:
Reprezintă aproximativ 70% din toate cazurile de melanom. De obicei, are mai puțin de 1 mm grosime, o margine neuniformă și poate avea nuanțe de roșu, albastru, maro, negru, gri și alb. Uneori, pornește de la o aluniță care se află deja pe piele. Se dezvoltă de obicei pe trunchi, pe brațe și pe picioare.
Se dezvoltă cel mai adesea la persoanele în vârstă și reprezintă aproximativ 10% - 15% din toate cazurile de melanom. Apare de obicei ca o pată mare, de culoare cafenie sau maro, cu o margine neuniformă, dar pe măsură ce crește capătă mai multe nuanțe de maro sau negru. Zonele în care se dezvoltă sunt de obicei fața, brațele și urechile.
Apare cel mai adesea la persoanele cu pielea închisă la culoare și nu este corelat cu expunerea excesivă la soare. Este cel mai rar tip de melanom (5%). Se manifestă ca o pată de dimensiuni reduse și nuanțe de maro închis sau negru, ce apare pe tălpi, mâini sau sub unghii.
Este al doilea cel mai frecvent tip de melanom de piele - 15% - 20% din toate cazurile de melanom. Are o creștere și o răspândire mai rapide decât alte tipuri de melanom și se manifestă ca o excrescență de culoare neagră, roșie sau roz (sau chiar de culoarea pielii) care apare pe față, spate sau piept.
Riscul apariției melanomului este crescut de aceste situații:
Primul semn este, în general, o modificare a unei alunițe existente sau apariția uneia noi. Pentru a analiza o astfel de modificare, trebuie să urmăm regula ABCDE: Asimetrie, Borders (Margini), Culoare, Diametru, Evoluție:
Dacă observi oricare dintre semnele ABCDE ale melanomului, programează-te la un consult dermatologic!
Primul semn al melanomului este, în general, o modificare a unei alunițe existente sau apariția uneia noi. Noi alunițe și pete vor apărea și se vor schimba în timpul copilăriei, adolescenței și în timpul sarcinii, ceea ce este normal, însă adulții care dezvoltă pete sau alunițe noi ar trebui să fie examinați cât mai repede de medicul specialist. Iată ce metode sunt folosite pentru diagnosticare:
Medicul dermatolog va verifica toate alunițele modificate sau nou apărute, iar în cazul care suspectează că una dintre acestea ar putea fi melanom, va efectua o biopsie cu excizia aluniței. Aceasta va fi apoi examinată la microscop, pentru a vedea dacă există celule canceroase. De asemenea, medicul poate palpa ganglionii limfatici din apropierea melanomului pentru a verifica dacă aceștia sunt măriți, deoarece melanomul se poate deplasa uneori prin intermediul vaselor limfatice către alte părți ale corpului. Mai departe, el poate recomanda o biopsie pentru a preleva o mostră de celule dintr-un ganglion limfatic mărit.
Ultimele inovații tehnologice din domeniul medicinei contribuie în mare măsură la screening-ul leziunilor cutanate cu risc. Una dintre cele mai moderne și inovative metode de detectare a alunițelor cu risc de malignizare este dermatoscopia digitală, tehnologie care oferă posibilitatea de a examina toată suprafața pielii și a identifica leziunile cutanate cu risc înalt. Cu ajutorul dermatoscopului medical, leziunile sunt marcate, fotografiate și cartografiate, astfel încât va exista o evidență în timp a tuturor modificărilor apărute. La Skinovate, pacienții beneficiază de un dermatoscop de ultimă generație, Medicam1000s, conectat la un sistem operat prin inteligență artificială. Este un instrument extrem de util de prevenire și de detectare a cancerului de piele, despre care poți afla mai multe aici.
Există 5 stadii ale melanomului: stadiul 0, urmat de stadiile 1 – 4. Atunci când descriu stadiul, medicii folosesc adesea cuvintele stadiu incipient, locoregional sau metastatic.
Recomandările de tratament variază în funcție de stadiul și caracteristicile melanomului, de rata de răspândire a acestuia și de alte afecțiuni ale pacientului. Iată câteva dintre metodele de tratament al melanomului:
Este principalul tratament pentru persoanele cu melanom local și pentru majoritatea persoanelor cu melanom regional, dar poate fi o opțiune și pentru persoanele aflate în stadiul 4 al afecțiunii.
Acest tip de terapie îmbunătățește capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva celulelor canceroase. În ultimii ani, s-au înregistrat progrese majore în tratarea melanomului în stadiile II, III și IV cu imunoterapie.
Sunt administrate anumite medicamente care identifică și opresc acțiunea moleculelor esențiale pentru creșterea celulelor canceroase. În acest mod sunt „țintite“ modificările din aceste celule canceroase care le ajută să crească, să se dividă și să se răspândească.
Una dintre principalele măsuri de prevenție, ușor de luat de fiecare dintre noi, este să folosim creme cu factor de protecție cât mai ridicat în momentul expunerii la soare. Aceste produse au rolul de a ne apăra de efectul nociv al razelor ultravioletele. De asemenea, esențiale pentru depistarea precoce a melanomului sunt autoexaminarea pielii și consultarea unui medic dermatolog atunci când sunt observate modificări ale alunițelor existente sau apariția altora noi. Cu cât este descoperit mai devreme, cu atât tratamentul este mai simplu și speranța de viață crește.
Așadar, acordă atenție tuturor modificărilor care apar pe pielea ta – observi că au apărut alunițe noi? Vechile alunițe și-au modificat culoarea și dimensiunea? Obișnuiești să te expui mult timp la soare și nu folosești de obicei cremă cu factor de protecție sau în istoricul tău familial au existat cazuri de melanom? Adresează toate aceste îngrijorări medicului dermatolog! Diagnosticarea se realizează prin examinare fizică, biopsie sau dermatoscopie digitală – o tehnologie avansată bazată pe inteligență artificială. Nu uita că prevenția este esențială. Protejează-ți pielea de razele ultraviolete indiferent de anotimp!