Vergeturile sunt un tip de cicatrici care apar atunci când pielea noastră se întinde sau se micșorează într-un timp scurt. Această schimbare bruscă determină ruperea fibrelor de colagen și elastină care ne susțin pielea. Pe măsură ce pielea se vindecă, pot apărea vergeturi pe sâni, pe șolduri, pe fese sau în alte zone de pe corp. Sunt frecvente în special la femeile însărcinate, mai ales în ultimul trimestru. Vergeturile nu sunt dureroase sau dăunătoare, dar sunt inestetice și putem lua măsuri de prevenire sau tratare a lor. Descoperă-le în cele ce urmează și află totodată care este clasificarea vergeturilor și care sunt cauzele apariției lor.
Tipuri de vergeturi
Vergeturile pot fi împărțite în două categorii principale, în funcție de formarea și aspectul lor:
- Vergeturi roșii (Striae rubrae): Sunt considerate stadiul acut al vergeturilor, primele semne fizice ale pielii supraîntinse. Fibrele de colagen se îngroașă și devin mai dense, aranjându-se într-un model perpendicular sau paralel, iar numărul fibrelor elastice scade, de asemenea. Semnele de inflamație cauzate de întinderea excesivă sunt cele mai evidente în acest stadiu, iar pielea afectată capătă o culoare roz/roșie. Semnele pot părea plate, dar uneori pot fi și ușor ridicate. Formațiunile cresc treptat atât în lungime, cât și în lățime. În acest stadiu, vergeturile pot deveni pruriginoase, dar sunt predominant asimptomatice.
- Vergeturi albe (Striae albae): Sunt considerate stadiul cronic al formării vergeturilor. Ele sunt cicatriciale, de formă neregulată și hipopigmentate (decolorate/albe). Unele pot avea chiar o textură fină. Progresia de la Striae rubrae la Striae albae este treptată și poate dura de la câteva luni până la ani. Vergeturile mature pot deveni mai proeminente, deoarece o persoană își pierde în mod natural elasticitatea pielii prin procesul de îmbătrânire.
Alte tipuri de vergeturi:
- Striae gravidarum: Vergeturi care apar ca urmare a sarcinii.
- Striae nigrae: Vergeturi gri închis sau negre (de obicei apar pe pielea mai închisă la culoare).
- Striae caerulea: Vergeturi albastru închis / violacee (persoanele cu pielea mai închisă la culoare sunt mai predispuse la acest tip de vergeturi).
- Striae atrophicans: Piele subțiată asociată cu vergeturi - aceasta se poate dezvolta la cei cu sindromul Cushing, din cauza utilizării prelungite de corticosteroizi sau după o intervenție chirurgicală.
Factori de risc
Oricine se poate confrunta cu vergeturi, dar anumiți factori cresc probabilitatea apariției acestora:
- Genul: femeile sunt mai predispuse acestor cicatrici
- Sarcina
- Creșterea rapidă în perioada adolescenței
- Dereglările hormonale
- Creșterea sau pierderea rapidă în greutate
- Utilizarea de corticosteroizi sau steroizi anabolizanți
- Creșterea rapidă în masă musculară
- Operația de mărire a sânilor
- Tulburări genetice, cum ar fi sindromul Cushing sau sindromul Marfan
Prevenire și îngrijire
Chiar dacă nu există garanția faptului că vei evita apariția vergeturilor, există câteva măsuri de prevenție care vor contribui la reducerea acestui risc:
- Hidratarea adecvată a pielii. Bea suficientă apă pe parcursul zilei și utilizează o loțiune de corp care să asigure un nivel optim de hidratare.
- Alimentație echilibrată. Hrana sănătoasă, nutritivă, contribuie la sănătatea pielii. Include în dietă alimente bogate în zinc, cum ar fi nucile sau peștele, alimente ce conțin vitaminele A, C și D, cum ar fi morcovii și citricele, alimente bogate în proteine - linte, fasole, broccoli, carne de vită și pui.
- Activitate fizică regulată. Exercițiile fizice stimulează organismul să producă colagen, care contribuie la elasticitatea pielii.
- Evitarea variațiilor rapide de greutate. Atunci când pierzi în greutate într-un timp scurt, pielea răspunde prin contracție și întindere. Când se întâmplă acest lucru, colagenul și elastina din piele se pot deteriora, ceea ce duce la apariția vergeturilor.
Tratarea vergeturilor
Există mai multe tipuri de tratamente pentru vergeturi:
- Creme, loțiuni și geluri pentru vergeturi. Este important să utilizezi aceste produse pe vergeturile timpurii, deoarece pe vergeturile mature cel mai probabil că nu vor avea efect. Masează produsul pe zona cu vergeturi, în fiecare zi, timp de câteva săptămâni.
- Terapie cu laser
- Microdermabraziune
- Microneedling
- Radiofrecvență.
Dermatologul poate utiliza mai multe tipuri de tratamente pentru vergeturi, în funcție de maturitatea acestora. La clinica Skinovate beneficiezi de tratament cu laserul chirurgical și de rejuvenare ALMA Pixel CO2, o tehnologie inovativă destinată inclusiv tratării vergeturilor prin reînnoirea matricei de colagen. De asemenea, la Skinovate poți efectua și ședințe de microneedling pentru tratarea vergeturilor, clinica dispunând de cea mai nouă tehnologie disponibilă: Dermapen 4. Înțepăturile micro-acelor stimulează creșterea de noi fibre de colagen și elastină pentru a crea o piele mai fermă. Cele mai multe persoane au nevoie de trei - șase tratamente pentru a vedea rezultatele așteptate.
Concluzie
Pentru a preveni vergeturile este esențial să luăm anumite măsuri, cele mai importante fiind hidratarea pielii, alimentația echilibrată și evitarea fluctuațiilor rapide de greutate. Vergeturile apar din diverse cauze, cum ar fi sarcina, schimbările bruște de greutate sau dereglările hormonale. Dacă observi apariția lor, poți folosi produse speciale anti-vergeturi, iar în cazurile severe, să te adresezi medicului dermatolog, care poate recomanda diferite terapii, cum ar fi terapia cu laser sau microneedling. Nu ezita să ceri opinia unui specialist!
Referințe