Ce este rinita alergică și cum apare?
Rinita alergică reprezintă o problemă globală de sănătate ce afectează până la 20% din populație. Sistemul imunitar reacționează exagerat la un alergen din aer (polen, praf, mucegai, păr de animale), determinând o inflamație acută sau cronică a mucoasei nazale.
Factorii predispozanți ai rinitei alergice includ eczemele (dermatita atopică) și astmul. Aceste trei condiții pot apărea adesea împreună- triada atopică.
Expunerea inițială la un alergen a persoanelor cu predispoziție genetică la reacții alergice se numește sensibilizare, în urma acesteia formându-se anticorpi specifici, îndreptați împotriva alergenului respectiv. Anticorpii sunt de tip Imunoglobulina E (Ig E) și se vor depune pe suprafața mastocitelor, cele care intervin în răspunsul imun. La o următoare expunere, Ig E aflate pe suprafața mastocitelor din mucoasa nazală, odată ce ajung în contact cu alergenul inhalat, vor declanșa eliberarea unor mediatori ai inflamației în urma degranulării mastocitare (histamină, heparină, triptază, chimază, leucotriene, prostaglandine). Ca urmare, în decurs de câteva minute - faza de reacție imediată, vor fi stimulate glandele mucoase cu creșterea secrețiilor și va crește permeabilitatea vasculară - vasodilatație ce duce la congestie și senzație de presiune. De asemenea, vor fi stimulate și terminațiile nervoase senzoriale, ceea ce va duce la strănut și prurit. La 4-8 ore de la contactul cu alergenul apare faza de reacție întârziată, mediatorii menționați anterior vor determina recrutatrea altor celule inflamatorii de la nivelul mucoasei nazale (eozinofile, neutrofile, limfocite, macrofage), ducând la o inflamație continuă. Simptomele din faza de reacție întârziată sunt asemănătoare cu cele apărute precoce, cu deosebirea că strănutul și pruritul apar mai puțin. Aceasta fază poate dura câteva ore până la câteva zile.
Tipuri de rinită alergică
Rinita alergică sezonieră
Aceasta apare primăvara-vara, declanșată de prezența alergenilor precum polenul, ierburile. Alergenul este purtat de vânt. Zilele calde, uscate, cu vânt sunt mai susceptibile de a avea mulți alergeni în aer. Aceast tip de rinită se asociază frecvent cu conjunctivita alergică.
Rinita alergică perenă
Este prezentă pe tot parcursul anului, declanșată de acarienii din praf, mucegaiuri, pene etc. Acest tip de rinită se asociază frecvent cu astmul bronșic.
Rinita alergică profesională
Este prezentă pe durata expunerii la alergenii existenți la locul de muncă (vopseluri, chimicale, detergenți etc).
Care sunt manifestările clinice?
De obicei, rinita alergică cauzează simptome asemănătoare răcelii comune, care apar imediat după expunerea la un alergen.
Simptomele includ:
- Strănut repetat
- Rinoree
- Obstrucție nazală
- Prurit nazal
- Lăcrimare, prurit ocular (conjunctivită alergică)
Din cauza persistenței simptomelor, calitatea vieții personale este afectată. Chiar dacă nu este o afecțiune care pune în pericol viața, în situațiile în care aceasta este subestimată poate duce la unele complicații sau comorbidităţi:
- Dezvoltarea sau agravarea simptomelor astmului – respirație șuierătoare, dificultate în respirație, tuse seacă, senzație de apăsare pe piept (la cei cu antecedente personale patologice de astm)
- Polisensibilizare (alergie la mai mulți alergeni)
- Infecții frecvente ale urechii
- Sinuzită sau infecții frecvente ale sinusurilor
- Cefalee
- Scăderea capacității de concentrare
- Insomnie, oboseală și iritabilitate
Cum se face diagnosticul de rinită alergică?
În timpul consultației, medicul alergolog va efectua un examen clinic, o anamneză amănunțită pentru a afla cât mai multe detalii despre istoricul complet al manifestărilor clinice și istoricul personal sau familial de reacții alergice. Este posibil ca la unii pacienți medicul să solicite efectuarea unor analize precum și teste specifice alergologice.
Dacă cauza exactă a rinitei alergice este incertă, se pot efectua testele de provocare la diverși alergeni (testul Prick).
Testul cutanat Prick (de înțepare a pielii) – în care diverși alergeni sunt așezați pe suprafața pielii antebrațului prin înțepare cu un ac; dacă sunteți alergic la substanță, va apărea o mică papulă/pată roșie pruriginoasă la locul de contact cu alergenul respectiv. Este un test nedureros, fară reacții adverse, iar rezultatul este vizibil în 20 minute.
Teste sangvine – efectuate pentru a verifica nivelul anticorpilor de imunoglobulină E (IgE), sistemul imunitar produce acest anticorp ca răspuns la un alergen suspect. IgE totale nu demonstrează, ci numai sugerează atopia şi bolile alergice. De asemenea, se poate efectua hemograma cu numărul de eozinofile care, în mod normal, se găsesc în circulația periferică în cantitate redusă. Tropismul lor marcat este specific inflamației alergice. Hipereozinofilia este un bun indicator în alergii, dar nu definitoriu.
În unele cazuri pot fi necesare alte teste pentru a verifica existența unor complicații (endoscopia nazală care evidențiază prezența polipilor nazali, Computer Tomograf pentru diagnosticarea sinuzitei).
Pe baza tuturor acestor informații, medicul va recomanda un tratament adaptat, personal, și îl va ajusta în funcție de evoluție.
Cum se tratează rinita alergică?
Managementul și tratamentul corect și precoce al rinitei alergice sunt importante pentru a obține o bună calitate a vieții pacienților.
Cel mai bun mod de a preveni rinita alergică este de a evita pe cât posibil alergenul care o provoacă. Medicația nu vindecă alergia, ea se utilizează cu scopul de a trata simptomele comune.
Tratamentul rinitei alergice poate fi efectuat cu medicație ce controlează simptomele (tratament local / sistemic) sau se poate efectua imunoterapie alergen specifică (desensibilizare la alergen).
Antihistaminicele H1 ameliorează simptomele rinitei alergice prin blocarea acțiunii unei substanțe chimice numite histamină, pe care organismul o eliberează atunci când crede că este atacat de un alergen. Acestea se pot administra oral sau intranazal, cea din urmă având ca beneficiu efectul rapid instalat prin administrarea direct la nivelul oraganului țintă.
Corticosteroizii contribuie la reducerea inflamației, acționând pe toate simptomele rinitei. Au un timp mai lung până își intră în acțiune, spre deosebire de antihistaminice, însă efectele lor durează mai mult.
Imunoterapia presupune introducerea treptată din ce în ce mai mult a alergenului în corp pentru a face sistemul imunitar mai puțin sensibil la acesta. Imunoterapia se administrează uzual sublingual, rar se utilizează calea injectabilă și are ca beneficii reducerea simptomelor, prevenirea sensibilizării la noi alergeni și a evoluției de la rinită alergică la astm.
Dacă vrei să afli care sunt factorii care îți provoacă alergii, îți poți face aici o programare la o consultație de alergologie la dr. Sandra Olariu, medic specialist alergolog în cadrul clinicii Skinovate, medic cu competențe extinse în alergologie, alergologie pediatrică, teste alergologice, imunoterapie alergen specifică și dermatologie.
Important! Pentru orice tratament și pentru orice procedură dermatologică, rezultatele pot varia de la persoană la persoană, în funcție de sex, vârstă, înălțime, greutate, precum și alte specificități anatomo-fiziologice.