- Ce sunt ridurile
- De ce apar ridurile
- Clasificarea ridurilor
- Cum scapam de riduri | Tratamente pentru riduri
- Cum previi ridurile
- Cum estompezi ridurile
Ridurile sunt cute care apar pe piele ca parte a procesului natural de îmbătrânire. Deși nu sunt o amenințare pentru sănătatea pielii, aceste semne de îmbătrânire reprezintă o cauză frecvent pentru care ne adresăm medicului dermatolog sau esteticianului. Pe măsură ce îmbătrânim, pielea își pierde din elasticitate și devine mai fragilă. Din fericire, există multiple proceduri disponibile care și-au dovedit eficiența în tratarea ridurilor. Descoperă-le în cele ce urmează și află informații utile despre îngrijirea de care tenul tău are nevoie în lupta contra ridurilor.
Ce sunt ridurile
Ridurile sunt cute care apar pe față și pe corp pe măsură ce pielea își pierde elasticitatea. La baza apariției ridurilor stau factori biologici, genetici și de mediu. Unele persoane încep să aibă riduri încă de la vârsta de 20 de ani, în timp ce altele au riduri vizibile mult mai târziu. Femeile tind să aibă mai multe riduri decât bărbații pe măsură ce înaintează în vârstă, deoarece au mai puține glande sudoripare și sebacee.
De ce apar ridurile
Ridurile sunt cauzate de o combinație de factori genetici și de mediu, cum ar fi:
- Vârsta. Pe măsură ce îmbătrânești, pielea ta devine mai puțin elastică. Scăderea producției de uleiuri naturale și de colagen favorizează apariția ridurilor. Cantitatea de grăsime din straturile mai profunde ale pielii se diminuează, iar acest lucru face ca pielea să își piardă fermitatea.
- Expunerea la razele ultraviolete. Razele UV accelerează procesul natural de îmbătrânire, de aceea ele reprezintă cauza principală a ridurilor premature. Expunerea la razele UV produce daune la nivelul țesutului conjunctiv al pielii. Fără acest țesut conjunctiv cu rol de susținere, pielea își pierde din fermitate și elasticitate. Ca rezultat, pielea începe să se lase și să se rideze prematur.
- Fumatul. Acest obicei poate accelera procesul normal de îmbătrânire al pielii, contribuind la apariția ridurilor. O cauză posibilă este acțiunea nicotinei asupra colagenului.
Descoperă pe site-ul nostru mai multe motive pentru care apar ridurile!
Clasificarea ridurilor
American Academy of Facial Esthetics clasifică ridurile în 3 tipuri:
- 1. Riduri dinamice. Acestea sunt cauzate de contracția mușchilor. Fiecare contracție face ca pielea să se strângă, formând linii între secțiunile cu volum ale mușchilor. Cele mai frecvente zone unde apar ridurile dinamice sunt între sprâncene, pe frunte și pe obraji, în zona colțurilor exterioare ale ochilor (laba gâștei). Sunt, de fapt, riduri de expresie care apar în urma mișcărilor faciale repetate (încruntare, mirare, râs, zâmbet, concentrare).
- 2. Riduri statice. Sunt cauzate de acțiunea razelor ultraviolete, de fumat, de factori genetici sau de o alimentație necorespunzătoare.
- 3. Cute. Atunci când scade cantitatea de colagen din derm, scade și tonusul pielii, ceea ce favorizează apariția unor cute - șanțuri adânci între nas și gură, cunoscute sub numele de șanțuri nazogeniene.
Cum scăpăm de riduri | Tratamente pentru riduri
Din fericire, există numeroase proceduri estetice care te vor ajuta să tratezi ridurile. Iată câteva dintre tratamentele antirid disponibile la clinica Skinovate!
Proceduri estetice
La Skinovate, îți punem la dispoziție numeroase proceduri antirid cu ajutorul cărora pielea ta va căpăta un aspect mai tânăr și mai luminos. Cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație și personalului specializat, vei obține rezultatele așteptate în tratamentul ridurilor.
A. Tratament cu toxina botulinică
Toxina botulinică este o substanță utilizată pentru reducerea/eliminarea ridurilor de expresie (dinamice). Aceasta relaxează parțial și selectiv mușchii faciali, blocând impulsul nervos către mușchii implicați în realizarea mișcărilor faciale, iar relaxarea mușchilor duce la reducerea ridurilor dinamice. Tratamentul cu toxina botulinică poate fi realizat asupra zonei dintre sprâncene, frunții, zonei perioculare, colțurilor gurii, bărbiei sau gâtului. La Skinovate, folosim diverse tipuri de toxină botulinică, cu ajutorul cărora obținem rezultate optime și durabile.
B. Tratament cu acid hialuronic
Una dintre utilizările acidului hialuronic are ca scop ameliorarea șanțurilor nazogeniene, cele două riduri adânci care încep din partea laterală a nasului și se termină în zona colțurilor gurii. Înainte de procedură se aplică un anestezic, de aceea durerea va fi minimă sau chiar absentă. Procedura este efectuată de un medic dermatolog cu experiență. Sunt folosite cele mai bune fillere disponibile în momentul de față și tehnici de injectare personalizate, în funcție de nevoile fiecărui pacient.
C. Radiofrecvența fracționată Morpheus
O piele fermă, tonifiată, riduri profunde și linii fine ameliorate, cicatrici postacnee și vergeturi diminuate – sunt doar câteva dintre rezultatele pe care le oferă radiofrecvența fracționată Morpheus. Morpheus 8, cea mai performantă și nouă tehnologie de radiofrecvență microneedling, este un aparat laser cu ajutorul căruia se elimină laxitatea pielii. Astfel, se obține efectul de întindere și de lifting al pielii, fără a fi nevoie să apelezi la intervenții chirurgicale. Tratamentul cu Morpheus 8 este indicat pentru pielea laxa de la nivelul feței, pleoapelor, gâtului sau altor zone ale corpului, pentru bărbia dublă, pentru ridurile și liniile fine de la nivelul feței, pleoapelor, gâtului, decolteului, pentru pori dilatați, cicatrici sau vergeturi.
D. Întinerirea tenului cu laser CO2
Unul dintre cele mai revoluționare și avansate tratamente de dermatologie estetică este laserul CO2 fracționat. Acesta are rolul de rejuvenare facială prin stimularea sintezei de colagen de la nivelul pielii și acționează prin crearea unor mici leziuni controlate ale pielii pe straturile pielii, stimulând astfel producția de colagen și elastină. În același timp, este stimulată crearea de noi capilare de sânge care ajută aprovizionarea cu sânge a zonei asupra căreia se intervine. Rezultatul? Pielea este regenerată și remodelată.
Principiile îngrijirii tenului împotriva ridurilor
Niciodată nu este prea devreme să începi să îți îngrijești pielea. Iată câteva dintre principiile generale pe care le poți adopta pentru a te bucura cât mai mult de o piele fără riduri:
- Mănâncă sănătos
- Odihnește-te suficient
- Hidratează-ți tenul – folosește creme potrivite tipului tău de ten
- Protejează-te de soare – asigură-te că folosești SPF când te expui la soare
- Nu uita să bei suficientă apă!
- Consultă un dermatolog pentru a primi recomandările de îngrijire potrivite pielii tale.
Cele mai populare ingrediente cosmetice împotriva ridurilor
Hidratarea este esențială pentru un aspect sănătos al tenului. Cremele hidratante au în compoziție apă, uleiuri și alte ingrediente, cum ar fi proteine sau glicerină. Cremele antirid au, de obicei, ingrediente active care oferă beneficii suplimentare. Aceste ingrediente sunt menite să îmbunătățească tonusul pielii, textura și să amelioreze liniile fine și ridurile. Eficacitatea acestor produse depinde însă de tipul tău de piele și de ingredientele active.
Iată care sunt ingredientele ce care pot duce la o îmbunătățire a tenului:
- Retinoizi. Acest termen este folosit pentru a desemna compușii de vitamina A, cum ar fi retinolul și acidul retinoic. Aceste ingrediente sunt potrivite mai ales pentru a trata pielea afectată de soare și pentru a reduce liniile fine și ridurile.
- Vitamina C. Este un antioxidant puternic, ceea ce înseamnă că protejează pielea de radicalii liberi - molecule de oxigen instabile care descompun celulele pielii și provoacă riduri. Vitamina C poate ajuta la protejarea pielii de efectele dăunătoare ale soarelui și la reducerea liniilor fine și a ridurilor.
- Acizii hidroxilici. Aceștia includ acidul glicolic, acidul citric și acidul lactic și sunt folosiți pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii (exfoliere). Folosirea regulată a unui produs ce conține acești acizi pregătește pielea pentru a absorbi mai bine alte produse și stimulează netezirea și uniformizarea pielii.
- Coenzima Q10. Acest ingredient poate ajuta la reducerea ridurilor fine din jurul ochilor și la protejarea pielii împotriva petelor solare.
- Peptide. Sunt molecule apar în mod natural în organism. Anumite peptide sunt capabile să stimuleze producția de colagen, să îmbunătățească textura pielii și să reducă ridurile.
Niacinamida. Un antioxidant puternic, această substanță este înrudită cu vitamina B3 (niacina). Ea contribuie la reducerea pierderii de apă și ajută la îmbunătățirea elasticității pielii.
Cum previi ridurile
Iată care sunt recomandările AAD (American Academy of Dermatology Association) în ceea ce privește protejarea pielii împotriva ridurilor:
- Protejați-vă pielea de soare în fiecare zi
- Evitați fumatul, deoarece acesta accelerează procesul de îmbătrânire a pielii
- Evitați expresiile faciale repetitive
- Adoptați o dietă sănătoasă și echilibrată
- Beți mai puțin alcool, deoarece acesta deshidratează pielea
- Faceți exerciții fizice în mod regulat – acestea îmbunătățesc circulația
- Curățați-vă ușor pielea
- Spălați-vă pe față de două ori pe zi și după ce transpirați abundent
- Aplicați o cremă hidratantă în fiecare zi
- Nu folosiți produse de îngrijire care irită pielea.
Cum estompezi ridurile
Ridurile pot fi ameliorate fie cu creme speciale, fie prin diferite proceduri estetice. Este important să reții însă că pentru orice tratament rezultatele pot varia de la persoană la persoană, în funcție de diferiți factori anatomo-fiziologici. Fă o programare la Skinovate pentru a discuta cu un specialist despre problemele tenului tău!
- Despre estetică
- Pachete promotionale
- Tratament facial cu laser
- Totul despre toxina botulinica
- Riduri: cauze si tratament
- Intrebari frecvente despre epilare
- 9 lucruri despre acidul hialuronic
- De ce apar ridurile si cum le previi
- Cearcăne: sfaturi eficiente pentru prevenirea lor
- Epilarea laser in zona inghinala
- Bine de stiut - epilarea definitiva
- Tratamentele faciale personalizate
- Beneficiile medicale ale epilarii definitive
- Mezoterapia de la A la Z
- Liftingul Facial
- Îngrijirea tenului
- Toxina botulinica riduri
- Epilare acasa vs clinica
- Peeling pentru pete pigmentare
- Liftingul pometilor
- Despre marirea buzelor
- Despre Dermapen
- Pregătire epilare definitivă
- Acid hialuronic vs toxina
- Tratamente cu acid hialuronic
- Mituri despre epilare
- Epilare laser vs IPL
- Acidul hialuronic
- Epilarea definitivă
- Bolile de piele
- Alergologie