- Ce este toxina botulinica
- Cum actioneaza toxina botulinica
- Cum decurge o astfel de procedura.
- Zonele in care putem administra toxina botulinica
- Contraindicatii in utilizarea toxinei botulinice
- Riscuri si reactii adverse asociate toxinei botulinice
- Alte indicatii pentru tratamentul cu toxina botulinica
Îmbătrânirea este o etapă naturală din viața noastră, însă de multe ori ne dorim să întârziem acest proces din cauza schimbărilor evidente care se produc la nivel fizic: pielea își pierde elasticitatea și fermitatea și apar ridurile, care se adâncesc din cauza scăderii producției de colagen. Putem apela însă la tehnici care vor ajuta pielea să arate mai tânără, mai netedă și mai luminoasă. Una dintre aceste proceduri este injectarea cu toxină botulinică, un tratament antirid care atenuează în mod vizibil efectele îmbătrânirii.
Află mai departe ce este toxina botulinică și cum acționează în organism, care sunt zonele în care poate fi injectat, precum și care sunt contraindicațiile și riscurile asociate toxinei botulinice.
Ce este toxina botulinică
Toxina botulinică este un medicament obținut dintr-o toxină produsă de bacteria Clostridium botulinum. Aceasta a fost utilizată încă din anii 1970 în domeniul oftalmologiei, iar în ultimele decenii, utilizarea sa s-a extins la diverse domenii de sănătate, în special în dermatologie.
Toxina botulinică este format din 7 tipuri de neurotoxine, însă doar toxinele A și B sunt utilizate clinic. Toxina A este utilizata pentru mai multe afecțiuni în domeniul medical, în special în dermatologie, în scop cosmetic. Primul tip introdus pe piață a fost toxina botulinică A. În 2002, a fost recomandat pentru a fi utilizat ca tratament cosmetic pentru ridurile glabelare (de încruntare) de către Food and Drug Administration (FDA). Ulterior, a doua formulă de toxină botulinică A, produsă în Franța, a obținut licența de utilizare în scopuri estetice din partea Uniunii Europene în 2006 și a fost aprobată de FDA în 2009. Injecțiile cu toxină pot fi folosite pentru a reduce ridurile de încruntare, ridurile din jurul buzelor, benzile platismale de la nivelul gâtului, cearcănele, dar și pentru a corecta zâmbetul gingival.
Cum acționează toxina botulinică
Toxina botulinică blochează temporar semnalele nervoase către mușchi, iar ca urmare mușchiul injectat nu se poate contracta. Odată injectat, mușchiul este practic paralizat, ceea ce duce la reducerea ridurilor dinamice (riduri de expresie, cele care sunt vizibile doar atunci când mușchii se contractă). Acesta este motivul pentru care toxina este atât de eficientă pentru ridurile din jurul gurii și obrajilor (evidente atunci când zâmbim) și din colțul ochilor (evidente atunci când ne încruntăm și facem grimase). Află mai multe despre cum acționează toxina botulinică în tratarea ridurilor!
Cum decurge o astfel de procedură
Fața are 43 de mușchi, de aceea este esențial ca specialistul care efectuează injecțiile cu toxină botulinică să identifice punctele corecte pentru a optimiza tratamentul. Un ac foarte subțire este folosit pentru a injecta cantități mici de toxină botulinică în mușchii la nivelul cărora sunt prezente ridurile. Injecțiile durează, de obicei, în jur de 15 minute. Numărul de injecții de care ai nevoie va depinde de trăsăturile tale faciale și de cât de adânci sunt ridurile.
Rezultatele sunt vizibile imediat după încheierea procedurilor estetice?
Efectele încep să se producă de obicei în 48 de ore de la injectare și devin vizibile în 5-10 zile. Efectele durează între 3 și 5 luni, apoi vei avea nevoie de un alt tratament pentru a menține efectele antirid.
Ce nu am voie să fac după procedurile cu toxina?
Injectarea cu toxina botulinică este o procedură rapidă și sigură, care nu afectează aproape deloc activitatea obișnuită în ziua injectării. Există însă câteva recomandări de care trebuie să ții cont după injectarea cu toxină, pentru a permite injecțiilor antirid să acționeze în mod optim:
- Nu aplica presiune pe zona injectată timp de 4 ore după tratament
- Evită exercițiile fizice intense timp de 24 de ore după tratament
- Evită purtarea de căciuli sau bandane strâmte.
Zonele în care putem administra toxina botulinică
De regulă, cele trei zone tratate cu ajutorul toxinei sunt fruntea, glabella (zona dintre nas și sprâncene) și liniile aflate la colțul exterior al ochiului, cunoscute sub denumirea de laba gâștei. De asemenea, tratamentele se realizează și în zona de sub ochi, în jurul gurii, la nivelul bărbiei, maxilarului și gâtului.
Contraindicații în utilizarea toxinei botulinice
Deși toxina botulinică este sigură atunci când tratamentul este realizat de specialist, există câteva situații în care substanța nu trebuie utilizată, cum ar fi:
- tulburări neuromusculare
- infecții ale pielii
- alergia la toxina botulinică
- sarcina
- alăptarea
Este important să îi comunici specialistului dacă te afli într-una dintre situațiile de mai sus, în cadrul consultației premergătoare procedurii.
Riscuri și reacții adverse asociate toxinei botulinice
Injecțiile cu toxină sunt sigure pentru organism atunci când sunt realizate de un specialist autorizat și calificat. Procedura poate avea însă efecte secundare, cum ar fi:
- Durere, umflături sau vânătăi la locul injecției
- Dureri de cap sau simptome asemănătoare gripei
- Pleoape căzute sau sprâncene asimetrice
- Zâmbet asimetric sau salivare involuntară
- Senzația de uscăciune sau lăcrimare a ochilor
- Infecție a zonei injectate.
Este important să te adresezi imediat specialistului care a realizat procedura, dacă te confrunți cu oricare dintre aceste simptome.
Alte indicații pentru tratamentul cu toxina botulinică
Injecțiile cu toxină sunt, de asemenea, folosite pentru a ameliora simptomele unor afecțiuni precum:
- Spasme ale gâtului și alte spasme musculare
- Ambliopia sau ochiul leneș
- Transpirația excesivă
- Migrenele
- Incontinența urinară cauzată de hiperactivitatea vezicii.
- Despre estetică
- Pachete promotionale
- Tratament facial cu laser
- Totul despre toxina botulinica
- Riduri: cauze si tratament
- Intrebari frecvente despre epilare
- 9 lucruri despre acidul hialuronic
- De ce apar ridurile si cum le previi
- Cearcăne: sfaturi eficiente pentru prevenirea lor
- Epilarea laser in zona inghinala
- Bine de stiut - epilarea definitiva
- Tratamentele faciale personalizate
- Beneficiile medicale ale epilarii definitive
- Mezoterapia de la A la Z
- Liftingul Facial
- Îngrijirea tenului
- Toxina botulinica riduri
- Epilare acasa vs clinica
- Peeling pentru pete pigmentare
- Liftingul pometilor
- Despre marirea buzelor
- Despre Dermapen
- Pregătire epilare definitivă
- Acid hialuronic vs toxina
- Tratamente cu acid hialuronic
- Mituri despre epilare
- Epilare laser vs IPL
- Acidul hialuronic
- Epilarea definitivă
- Bolile de piele
- Alergologie